Çatı GES Maliyet Değişimleri ve Geleceği

Dünyada yıllardır süregelen bir trend var, çatı GES (güneş enerjisi santrali) kurulması için gerekli ücret her yıl azalır.  Bunun birçok sebebi var ama genel olarak teknolojinin gelişmesi ve arzın artması ücretlerin azalmasında ana etkendir. Dünyada birçok kişi ve kuruluş hem karbon emisyonunu azaltmak hem de kendi enerjilerini üreterek maddi açıdan kazanç elde etmek için, çatı GES sistemlerine geçiş yapmaktadır. Her yıl azalan ücretler ise bu işe olan ilgiyi arttırmaktaydı. Ancak, 2021 yılı bunu değiştirdi. Hepimizin bildiği gibi 2019’da başlayan pandemi 2020 yılında bütün piyasaları altüst etti. Birçok firma ve üretici zor zamanlardan geçti, ülkeler ve borsalar ekonomik açıdan zarar aldı. Bu durumun enerji sektörünü ne kadar etkilediğini de enerji krizinin yarattığı zararlardan görebiliriz. Bu zararlardan birisi de çatı GES maliyetlerine olan etkisi oldu.

 Çatı GES Kurulum Maliyeti Nedir?

Başta da belirttiğim gibi, normalde her sene çatı GES kurulumu bir önceki seneden daha uygun olur. 2013’ten 2020’ye kadar her yıl fiyatlarda ciddi düşüşler yaşanmıştır. 2014’te bir evin çatı GES maliyeti (1200m² bir ev için 340W paneller kullanıldığında) yaklaşık 9300 dolarken 2020’de bu fiyat 4550dolara kadar geriledi. 2021’de ise pandeminin yarattığı sıkıntılar, hammadde fiyatlarını etkiledi ve kurulum ücretini yeninden 5000 doların üstüne çıkardı.

 Güneş Enerjisinden Yararlanmakta Geç mi Kaldık?

2021 yılında fiyatlarda yaşanan bu ani artış bizim ülkemiz gibi güneş enerjisine oldukça çok yatırım yapan ülkelerde bir korku yaratabilir. Ya da bireysel açıdan daha temiz enerji üretmek isteyen kişileri tedirgin edebilir. Ancak yapılan araştırmalar bu fiyat artışının geçici olacağını gösteriyor. Pandeminin etkilerinin azalması ve hayatımızın tekrardan normale dönmeye başlamasıyla fiyatlar tekrardan düşmeye başlayacaktır. Araştırmalar 2022 yılında da maliyetlerin orta düzeyde bir artış göstereceğini, 2023 yılından sonra ise artan teknoloji ile fiyatların kademeli olarak tekrardan düşüşe geçeceğini gösteriyor. Bu durumda güneş enerjisi kullanmaya geçmeden önce biraz daha beklenilmesi gerektiğini düşünebilirsiniz ama unutulmaması gereken bir diğer etken ise enerji krizi; küresel çapta ve ülkemizde, enerji fiyatlarının artışı ve birçok ülkenin yenilenebilir enerjiye daha çok destek vermesi, güneş enerjisine geçilmesi için daha çok neden ortaya çıkarıyor. Fiyatlardaki düşüş trendini kaçırmış olsak bile, şu an birçok kişi ve konum için güneş enerjisine geçmek hala oldukça avantajlı, yani hiç de geç kalınmadığını söyleyebilirim.

 Dünyada Çatı GES Gücünün Artışı

2020’de dünyada toplam çatı GES kapasitesi 248.8GW’ye çıkarak 2019’a göre %23,8 artış gösterdi. Bu çok ciddi bir artış. Kurulum ücretlerinin azalması bu artışta büyük rol oynamıştı. Şimdi kurulum ücretlerinin artmasıyla büyümenin oranı azalsa da kesinlikle büyüme durmayacaktır. Hatta hükümetler, uzun ve kısa vadeli politikalarla, farklı finansal teşviklerle çatı GES’lere olan teşviklerini daha da arttırarak bu sıkıntılı dönemde bile yatırımların artmasını sağlayacaktır. Bu da toplam güç kapasitesinde bu senelerde de bir artış göreceğimiz anlamına geliyor.

 

 

 

Artun Yamaç

Enerji Sistemleri Mühendisliği Öğrencisi

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.