Enerji depolamak için kullandığımız enerjinin de temiz olması çok önemli bir nokta tabii. Eğer depoladığınız enerji temiz bir enerji kaynağından gelmezse bunun dünyamız için çok bir anlamı kalmaz. Peki kendi evlerimizde enerji depolayacaksak bu enerji nerden gelecek ve nasıl temiz olacak? Burada da devreye çatı GES (Güneş Enerjisi Santralleri) sistemleri devreye giriyor. Çatı GES sistemleri son zamanlarda oldukça popüler ve büyük bir pazara dönüştü. Bu sistemlere bütünleşmiş bataryalar ise bu işi bir ileri seviyeye taşıyarak ürettiğimiz temiz enerjiyi istediğimiz zaman kullanma şansı tanıyor bizlere.
İnsanlık şu ana kadar karşılaştığı en büyük krizlerden biriyle karşı karşıya. Son dönemlerde hepimiz internette, televizyonda, gazetede vb. mecralarda aynı şeyi duyuyoruz: “küresel ısınma”. Küresel ısınmanın ne kadar büyük bir sorun olduğunu ve çözümü için ne kadar hızlı ve sert adımlar atmamız gerektiğini de biliyoruz. Peki neden bu sert adımları atmıyoruz? Neden daha çevreci enerji kaynaklarına geçmiyoruz? Aslında geçiyoruz ama önümüzde sorunlar var.
Yenilenebilir enerji kaynakları verimli ve temiz olması aynı zamanda da çalışma prensiplerinin genel olarak kolay olması sayesinde oldukça tercih edilen kaynaklardır. Ama yenilenebilir enerji kaynakları sürekli değiller. Yani enerji ihtiyacınızı karşılamak için gerekli güneş ışığına, yeterli rüzgara sahip olamayabilirsiniz, bölgeniz o dönem yeterince yağış almamış olabilir ve durum böyleyse yeterli enerjiyi üretemeyebilirsiniz.
Çözüm olarak ne yapabiliriz peki? Son dönemlerde en çok konuşulan çözümlerden biri enerjiyi depolamak. Enerjinin depolanması oldukça zor ve maliyetli bir işlem olduğu için genellikle tercih edilen bir durum değildi. Fakat son dönemlerde batarya teknolojilerinin gelişmesiyle bu sistem değişmeye başladı. Hatta artık öyle bir duruma geldik ki kendi evlerimizde enerji depolanması fikri ortaya atılmış durumda.
Çatı GES Sistemlerinin Kurulumunun Faydaları
Çatı GES’ler doğru şekilde kurulup planlandığında 4-5 yıl içerisinde kendini amorti edebiliyorlar. Tabii burada kullanılan paneller ve bakımları da çok önemli. Özellikle geniş alanlara yayılmış veya müstakil evlerin yoğunlukta olduğu alanlarda daha iyi çalışan bu sistemlerin Türkiye’ye uyarlanması biraz farklı olabilir. Türkiye’de insanlar genellikle toplu olarak birden fazla katlı konutlarda yaşamaktadırlar. Bu da konut başına tüketilen enerjiyi arttırmakta ama çatı GES sistemi kurabileceğiniz alanları arttırmamaktadır. Yine de kurulacak çatı GES sistemleri ile bina içi aydınlatma, asansör, hatta bazı durumlarda ısıtma için enerji üretimi yapılabilir. Gelişmiş bataryalarla desteklenmesi durumunda bu sistemler hem elektrik faturalarını azaltacaktır hem de dünyamıza yardımcı olacaktır.
Bataryaların ne kadar iyi olduğunu belirttim, teknolojileri geliştikçe her şeyin iyiye gittiğini de belirttim ama onların da yarattığı sorunlar var ne yazık ki. Şu an kullanılan bataryaların ömrü ortalama 10-15 yıl civarındadır ve bu hem ekstra masrafa hem de oldukça büyük bir atığa sebep olmaktadır. Bu sorunun çözümü için ise geri dönüşüm çok kilit bir rol oynamaktadır. Ömrü dolmuş batarya parçaları başka sistemler için kullanılabilir olmalıdır. Elimizdeki batarya teknolojileri genellikle geri dönüşüme çok uygun değiller. Ancak bunun üzerine çalışan birçok firma ve mühendis var. Hatta yakın zamanda Birleşik Krallık merkezli bir firma uzun ömürlü, ömrü bitince de her parçası geri dönüştürülebilen ve bu sayede birden çok kez kullanılabilen bataryalarını tanıttı.
Dünyamız enerji ihtiyacının karşılanması için yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasına hızlıca geçmektedir. Bu durumdaki en büyük problemlerden biri olan depolanamayan enerjiyi bataryalar ile aşmaya oldukça yakın gözüküyoruz. Ülke ve birey olarak bu teknoloji geçişinin gerisinde kalmayarak yeni nesillere daha yaşanabilir, daha temiz bir gelecek bırakmalıyız. En azından ben bunu bir görev olarak görüyorum.
Artun Yamaç
Enerji Sistemleri Mühendisliği Öğrencisi
No comments yet.