Paris İklim Anlaşması’nın imzalanması, iklim krizinin etkilerinin her geçen gün daha çok hissedilmesi ve de enerji fiyatlarının dünyada ve ülkemizde çok ciddi bir şekilde yükselmesi, gibi sebeplerden dolayı yenilenebilir enerjiye olan yatırımın hızla yükseldiğini gözlemleyebiliriz. Hatta bana soracak olursanız markaların ve şirketlerin sadece dünyamız için değil, kendi gelecekleri için de daha temiz enerji kaynaklarının kullanımına yoğunlaşıyorlar. Bu da yenilenebilir enerjinin topum tarafından da kabul edildiğinin ve desteklendiğinin kanıtı diye düşünüyorum. Geleceğimizi ve dünyamızı umursamayan şirketlerin ve markaların ömrünü kısaltan bu toplum bilinci, Türkiye’de de oldukça yaygın. Şirketlerin kendi temiz enerjisini üretmek için şu an kullanabileceği en uygun sistem güneş enerjisi santralleri (GES). GES’lerin fiyat açısından uygun olması, kurulum sonrası maliyetlerinin çok düşük olması ve verimli çalışmaları bu sistemlerin tercihi için başlıca sebeplerden. Özellikle de bu panelleri kurabileceğiniz bir çatınız varsa hem yer hem de fiyat açısından çok daha hesaplı olmakta; bu da şirketlerin neden çatı GES’lere yöneldiğinin kanıtı aslında. Yakın zamanda Türkiye’de faaliyet gösteren ve global bir çelik üreticisi olan Tosyalı Holding devasa bir çatı GES projesine başladıklarını açıkladı. Hatta proje o kadar büyük ki tamamlanmasıyla birlikte dünyanın en büyük çatı GES projesi olacak. Toplam 632bin m^2 yer kaplayan projenin 140MW toplam güce sahip olacağı belirtildi. SolarAPEX ve Huawei ortaklığı ile yapılacak olan bu projeyi gelin daha derinden inceleyelim.
Çatı GES’le Sıfır Karbon Emisyonuna Doğru
Birçok ülke gibi Türkiye de sıfır karbon emisyonuna ulaşma hedefi koymuş durumda. Bu değişime katılmak istediği belli olan Tosyalı Holding de çatı GES projeleri ile sıfır karbon hedeflerine doğru büyük bir adım atmak istiyor. Bu yüzden de güneş ile elde ettikleri enerjinin bir kısmını da hidrojen sistemlerinde kullanmak istiyorlar. Bu sayede oldukça temiz bir şekilde üretecekleri hidrojen ile fosil yakıtların yerini doldurmaya çalışacaklar. Hidrojen son yıllarda üstünde çok durulan, hızla gelişen, temiz bir enerji kaynağı ve üretimi sırasında da güneş enerjisi gibi temiz bir kaynak kullanmak çok önemli. Çelik sektöründe faaliyet gösteren bir firma için elektriğin temiz bir şekilde üretilmesinin yanında ısıtma sistemlerinde de hidrojen gibi temiz bir kaynak kullanmak en doğrusu. Bu yüzden de bu projenin çok iyi düşünülmüş, çok doğru bir proje olduğuna inanıyorum.
Çatı GES’de En Güncel Teknolojiler
Bu devasa çatı GES projesi en yeni teknolojilerle desteklenerek daha ucuz ve daha verimli hale getirilmiş durumda. SolarAPEX en ileri teknolojiyle donattığı panellerini ‘Tosyalı Güneş Enerjisi Santrali’ projesi için sıfırdan üretti ve aşık bağlantı olarak bilinen bir yöntemle verimi en üst düzeye çıkarmaya çalıştı. Aynı zamanda Huawei’nin yeni nesil inverterlerini kullanarak güvenlik en üst düzeye çıkarılmaya çalışılmış. Bu güncel teknolojiler ve tekniklerle kurulacak olan projenin Nisan 2023’te tamamlanması bekleniyor. Proje yıllık 250 milyon Kw/h’lık üretimle yılda 37 milyon USD değerinde bir elektrik maliyetine eşdeğer enerji üretimi yapacak. Bu devasa proje ile hem Tosyalı Holding’in kendisi uzun vadede büyük kar elde edecek hem de ülkemize ve dünyaya bir rol model olarak böyle zor sektörlerde bile yenilenebilir enerjinin önünü açacaktır. Yakın gelecekte böyle haberleri duymaya devam edeceğimizi biliyorum ve gezegenimiz için de duymamız gerektiğine inanıyorum.
Artun Yamaç
Enerji Sistemleri Mühendisliği Öğrencisi
No comments yet.