Dünyada elektrikli arabalara yönelim hızla artıyor. Hem teknolojinin gelişmesi hem toplum bilincin artması hem de benzin fiyatlarının sert yükselişi elektrikli araçlara olan talebi arttırdı. Elektrikli araçların ücretleri genelde yakıtlı araçlara kıyasla daha yüksek olması ise insanların elektrikli araçlara geçmesinde büyük bir engel oluştursa da, en büyük sorun kesinlikle şarj sorunu. Benzinli araçların hem yakıt doldurma süreçlerinin çok kısa olması hem de yıllardır alt yapılarının geliştirilmesi, hızlı ve sorunsuz bir yakıt dolumu sağlarken elektrikli arabalarda iş bu şekilde değil. Aracınızı aynı telefonunuzu şarj eder gibi şarj etmeniz gerekmekte ve bu da genellikle birkaç saatlik bir işlem demek. Ayrıca alt yapının daha yeni yeni kuruluyor olması da yeterli şarj istasyonuna sahip olamadığımız anlamına geliyor. Bu yüzden insanlar genellikle araçlarını evlerinde şarj etmeyi tercih ediyor. Bu şarj işlemini çok daha ucuz ve çok daha çevreci bir şekilde yapmak için de çatı üstü güneş enerjisi santrallerini kullanılıyor. Bu sayede benzin masrafını da yüklü elektrik faturalarını da hayatımızdan çıkarmış oluyoruz.
Çatı GES Elektrikli Aracınızı Şarj Etmeye Yeter mi?
Bu sorunun cevabı çok fazla parametreye bağlı olduğu için direkt olarak evet veya hayır demek zor. İmkanların sağlandığı ve konumun iyi olduğu yerlerde cevap belirgin bir evet oluyor. En büyük sorunlarımızdan birisi güneş panellerinin elektrik enerjisi üretebilmek için güneşe ihtiyaç duyması. Yani sorun bu değil, sorun insanların genelde araçlarını akşam şarj etmeleri. Elektriği ürettiğimiz zamanda arabamızı genelde kullanıyor oluyoruz. Bu problem üzerine iki çözüm üretebiliyoruz. Bunlardan ilki evimizde aynı zamanda bataryalar kullanmak. Bu sayede üretilmiş ama kullanılmamış enerjiyi depolayarak başka bir zaman kullanabiliriz yani bu durumda elektrikli arabayı şarj etmek için kullanabiliriz. Bu genel olarak iyi bir çözüm olsa da oldukça maliyetli bir çözüm. Diğer çözüm ise kısaca arabayı tam şarj etmemek. Bu daha ilginç bir çözüm ama genel olarak arabamızın tam olarak şarj edilmiş olmasına ihtiyacımız olmuyor. Uygun olduğumuz zamanlarda arabayı şarj ederken geri kalan zamanlarda da kalan şarjımızı kullanabiliriz. Aslında baştaki sorunun cevabının genel olarak sizin alışkanlıklarınıza ve tercihlerinize bağlı olduğunu söyleyebilirim. Ama her şekilde güneş enerjisinin kullanılması cebiniz için daha karlı olacağını düşünüyorum.
Elektrikli Aracımı Şarj etmek İçin Ne Kadar Güce ve Panele İhtiyacım Var?
Bu sorunun da cevabı ne yazık ki birçok farklı parametreye bağlı. “Aracınızın bataryası ne kadar büyük, kullandığının panellerin gücü ne kadar, panelleri kurulduğu yer ne kadar süre güneş görüyor?” Gibi birçok sorunun cevabını bilmemiz gerekiyor. Yine de bu konu üzerine yapılmış birçok çalışma ve hesaplama var bu sayede bir tahminde bulunabiliriz. Orta büyüklükte bir bataryaya sahip olan bir elektrikli aracı günlük kullanıma uygun bir şekilde şarj edebilmek için yaklaşık, 7-10 arası panel yeterli olacaktır.
Elektrikli Aracımı Güneş Panelleriyle Şarj Etmek Mantıklı mı?
Üstte de bahsettiğim gibi bu sorunun cevabı sizin alışkanlıklarınıza ve tercihlerinize bağlı. Daha temiz ve daha ekonomik olduğu için bence kesinlikle araçları şarj ederken güneş enerjisinden de yararlanmalıyız. Şu anki durumumuzda güneş belki de tek başına yeterli olmayabilir ama büyük oranda ihtiyacımızı görecektir. Türkiye’de ve dünyada elektrikli araçların ve çatı üstü güneş enerjisi santrallerinin kullanımı hızla yaygınlaşıyor. Bu iki sistemi birbirine bağlayarak daha temiz ve daha hesaplı çıkmak bence kesinlikle mantıklı.
Artun Yamaç
Enerji Sistemleri Mühendisliği Öğrencisi
No comments yet.